Vaggeryds Energi och Waggeryd Cell vinner klimatrådets klimatpris

För sitt lokala energisamarbete där de tar till vara på spillvärme från pappersmassabruket tilldelas Vaggeryds Energi och Waggeryd Cell klimatrådets klimatpris 2024.
Thomas Sandstedt och Rikard Larsson tar emot klimatpriset från Brittis Benzler.

Det är en laddad stämning på länsresidentet i Jönköping när klimatpriset ska delas ut av Brittis Benzler – Klimatrådet Jönköpings läns ordförande och Jönköpings läns landshövding. Klimatpriset är ett sätt att belöna konkreta insatser som bidrar till länets vision Klimatsmart plusenergilän.

Årets vinnare är Vaggeryds Energi och Waggeryd Cell för sitt lokala energisamarbete där de tar tillvara på spillvärme från Waggeryd cells pappersmassabruk. Samarbetet innebär att en av de största utsläppskällorna i Vaggeryds kommun minskar och att spillvärme från en verksamhet kan ge värme till många andra fastigheter och hushåll i Vaggeryds kommun.

– Det känns jätteroligt och hedrande att bli uppmärksammade för det vi gör, säger Thomas Sandstedt, vd på Waggeryd cell.

– Det är jättemånga bra initiativ som har blivit nominerade och jag förstår att det är svårt att bedöma. Det känns väldigt hedrande att i den tuffa konkurrensen vinna det här priset, säger Rikard Larsson, vd på Vaggeryds Energi.

De berättar att de framöver vill utveckla och hitta ytterligare delar från Waggeryds Cells process som kan omvandlas i energi och komma till användning.

Klimatrådets motivering

”Vinnaren av årets klimatpris är ett gott exempel på lokalt energisamarbete som får betydande påverkan på ett helt samhälle. Genom att tillvarata en stor mängd spillvärme från Waggeryd cells pappersmassabruk visar Vaggeryds energi och Waggeryd cell hur offentlig sektor och näringsliv kan samarbeta för ökad energieffektivisering och med en stor klimatnytta. Denna lösning kan förhoppningsvis ge ringar på vattnet för fler satsningar på energisamarbeten, där företags restprodukter kan tillvaratas och bli nya resurser eller energi.”

14 nominerade

I år var det 14 starka kandidater som nominerades till priset.

De nominerade var:

  • Vaggeryds energi & Waggeryd cell
  • Bröderna Wigells stolfabrik
  • Bäckadalsgymnasiet, skolgarderob
  • Jobbussen Tranås
  • Elgiganten logistik
  • Erikshjälpen Second hand
  • Footly
  • Lilla pyret
  • Lundbergs pressgjuteri
  • Tjurit AB
  • Trackmate AB
  • Svenska retursystem
  • Sävsjö kommun och Sävsjö näringslivsbolag
  • Sävjo Plastic AB

Hedersomnämnanden

Klimatrådet delade även ut tre hedersomnämnanden som belöning för sina klimatinsatser till Bröderna Wigells stolfabrik, Bäckadalsgymnasiets skolgarderob och Lundbergs pressgjuteri.

Bröderna Wigells stolfabrik

”Bröderna Wigells stolfabrik är det lilla familjeföretaget med stor kreativitet och nytänkande. Med sin affärsidé att köpa tillbaka sina egna produkter från tidigare kunder, för att ge dessa nytt liv, visar Bröderna Wigells stolfabrik att återbruk och ökad cirkularitet kan vara en konkurrensfördel. Genom att förlänga livslängden på produkterna minskar resursanvändningen och visar hur möbelindustrin kan bli mer hållbar.”

Bäckadalsgymnasiets skolgarderob

”Att öka återanvändningen av kläder är en viktig och enkel klimatåtgärd. Genom sin satsning på en skolgarderob för balen visar Bäckadalsgymnasiets elever och personal samt samarbetspartners hur skolbalen kan bli mer hållbar och höja statusen på återbrukade kläder. Klimatrådet vill särskilt lyfta fram initiativ som drivs av unga. Bäckadalsgymnasiets skolgarderob är ett initiativ som redan fått spridning lokalt och nationellt i Sverige.”

Lundbergs pressgjuteri

”Lundbergs pressgjuteri visar med sin målmedvetenhet och sitt strategiska energiarbete hur gjuteribranschen kan minska sin klimatpåverkan, öka resurseffektiviteten och tänka innovativt. Lundbergs pressgjuteri har i olika samarbeten under åren delat med sig av sitt arbete till branschaktörer, forskning och myndigheter, för att fler ska kunna göra samma resa. Lundbergs pressgjuteri är ett exempel på hur hållbarhet inte är ett modeord utan något som genomsyrar hela verksamheten.”