Peter Alestig, klimatredaktör på Dagens Nyheter och författare till boken Världen som väntar, målade upp en tydlig bild av hur våra liv kommer påverkas av ett allt varmare, torrare och blötare klimat.
– När vi börjar prata om hur priset på vår mat eller villa påverkas, då börjar vi bry oss, sade Peter Alestig och underströk att det är först när klimatförändringarna direkt påverkar oss, som vid översvämningar i våra bostadsområden, som vi reagerar.
Magnus Olsson från Länsförsäkringar Jönköping gav en lokal bild av allvaret genom att beskriva konsekvenserna av sommarens kraftiga skyfall. Vid skyfallet den 10 juli drabbades 1000 av Länsförsäkringar Jönköpings kunder av skador, vilket innebar 100 miljoner kronor i skadekostnad – enbart för detta tillfället. Återkommande skyfall visar att klimatförändringarna redan påverkar Jönköpings län på ett konkret och kostsamt sätt.
Goda exempel från länets klimatomställare
Flera företag och organisationer från länet presenterade inspirerande exempel på klimatomställning under konferensen. Simon Strandvik från Greentime berättade att Elmia nu ska hållbarhetsberäkna alla sina evenemang. Hans Bjurbäck från Regionfastigheter visade hur Ryhovs krisberedskap stärks genom sin vattenredningsutrustning.
Hanna Törnqvist från Vätterhem beskrev hur de skyddar hyresgäster genom klimatanpassning medan Emma Evertsson från Skanska lyfte vikten av klimatsmart bostadsplanering och hur planeringen för klimatanpassning, som grönytor, måste vara med tidigt i processen.
Emma Friberg från Trackmate fick mycket uppmärksamhet för deras innovativa lösning som hjälper fraktföretag att minska sitt klimatavtryck. Hennes medskick till andra var att även om vi alla upplever att vi gör mycket idag, så går det att göra mer.
– Även om vi alla upplever att vi gör mycket idag, så går det att göra mer, sade Emma.
Ulrika Strömberg från Husqvarna uttryckte tacksamhet för att regler hjälper företaget att få kontroll på minsta detalj i tillverkningsprocessen.
– Vi hade inte överlevt i 335 år om vi inte hela tiden ställt om efter nya förutsättningar. Det gäller att bygga konkurrenskraft med klimatet som drivkraft, sade Ulrika.
Ulrica Björnhag från Hagshultskossorna och LRF Jönköping berättade om hållbar livsmedelsproduktion genom att ta tillvara på pensionerade mjölkkor för köttproduktion och maximera skörden.
Drivkrafter för omställning
Mattias Goldmann, grundare och vd för 2030-sekretariatet, talade om vad som krävs för att Sverige ska behålla sin klimatmässiga tätposition. Han presenterade de sju dödssynderna som drivkrafter för förändring och visade hur enskildas engagemang ofta är avgörande för varför vissa kommuner är extra bra på hållbarhet. Enligt undersökningen som Mattias utgick ifrån var det varken politisk tillhörighet på de styrande i kommunen, storleken på kommunen eller var i landet kommunen ligger som avgjorde. Hur bra en kommun är på hållbarhet visade sig ofta bero på en engagerad person – en jobbig jävel. Detta tog landshövding Brittis Benzler fasta på när hon summerade dagen.
– Hela det här rummet är fullt av den här personen som är drivkraften. Här sitter många av Jönköpings klimatomställare. Vi har engagerade människor här som tar med kunskaper hem, sade hon.
Brittis lyfte även att klimatförändringarna är här och nu, inte där och sen, vilket innebär att även den gröna omställningen är här och nu och att klimatomställningen handlar om kommuner, företag och föreningar som tar viktiga steg.