Maj månad i år blev den varmaste hittills enligt nya mätningar. Allra varmast var det i Pakistan med över 50 grader, men det är uppvärmningen av Arktis som oroar forskarna mest.

I Indien sattes nytt absolut värmerekord den 19 maj med hela 51,0° som högst. På Nya Zeeland var månaden som helhet för landet rekordvarm med mängder av nya rekord. Månadens högsta temperatur globalt sett blev 52,2° uppmätt den 19 i Larkana i Pakistan. I Arktis med omnejd höll sig havsisens utbredning på rekordlåga nivåer under hela månaden. Enligt EUs klimatövervakningsprogram Copernicus blev maj 2016 globalt sett en rekordvarm majmånad.

Som så ofta numera dominerade temperaturöverskotten i Arktis. De största överskotten på 4-5 grader över det normala återfanns i ett område från Svalbard till ryska ön Novaya Zemlya samt längs med delar av Alaskas och Kanadas kustremsa. På Svalbard var det lokalt till och med 6 grader över det normala.

Vad gör vi i Jönköpings län för att bidra till att minska klimatpåverkan?

Den 6 – 13 september hålls Klimatveckan i Jönköpings län. Klimatrådets Klimatvecka har arrangerats sedan 2014. Klimatveckan är en av flera mötesplatser för att nå ut till en bred och engagerad blandning av människor och företag. Samtidigt är det en unik chans för företag och organisationer att bidra till inspiration och sprida kunskap som skapar delaktighet och bidrar till klimatarbetet.

Läs mer om hela programmet här

Det övergripande syftet med Klimatveckan är att bidra till att nå Klimatrådets vision om att Jönköpings län senast år 2050 är ett plusenergilän.