Hållbarhet och innovation driver Lundbergs Pressgjuteri framåt

Genom långsiktigt tänkande, innovation och en stark värdegrund visar Lundbergs att även ett mindre familjeföretag kan driva den gröna omställningen framåt. Med en tydlig hållbarhetsvision har de inte bara minskat sin energiförbrukning utan också utvecklat ny teknik för att göra aluminiumåtervinning mer effektiv. Deras insatser uppmärksammades under Klimatpriset 2024, där de fick Klimatrådets hedersomnämnande för sitt klimatarbete.
En glad Cajsa Lundberg framför maskinerna på Lundbergs pressgjuteri.

Lundbergs Pressgjuteri har varit en del av svensk industri sedan 1947. Det småländska familjeföretaget har alltid haft ett starkt framtidsfokus och en vilja att ligga i framkant – både vad gäller kvalitet och hållbarhet. Med en tydlig hållbarhetsvision och modet att bana ny väg har de etablerat sig som ett av de mest hållbara pressgjuterierna i Norden.

– Vi verkar i en energiintensiv bransch där vi använder jordens resurser, men vi ska göra det på ett ansvarsfullt sätt. Vi ska bruka, men inte förbruka, säger Cajsa Lundberg, tredje generationens ägare och vd.

Företagets hållbarhetsresa startade långt innan begreppet blev en självklar del av industrins vokabulär. Redan 2005 tog de steget att övergå till 100 procent förnybar energi – en förändring som inte drevs av yttre krav, utan av företagets egna värderingar. “Redig, framtidig och jordklok” är ledorden som genomsyrar hela verksamheten och som fortsatt styr deras vägval.

Ny teknik sänker energiförbrukningen

En stor förändring som företaget har gjort är att investera i två nya induktionsugnar för centralsmältning. Induktionsteknik har länge använts i sand- och järngjuterier, men för pressgjuterier är det en ny lösning – och Lundbergs är först i Norden med att använda den.

– Att smälta med induktion, och använda moderna, energisnåla hållugnar, minskar elanvändningen dramatiskt. Sedan 2005 har vi lyckats sänka vår energiförbrukning med 54 procent, vilket är en enorm besparing i en så pass energikrävande bransch, säger Cajsa Lundberg.

Förutom den nya smältutrustningen bygger företagets hållbarhetsstrategi på att använda återvunnet aluminium. Att smälta ner skrot kräver endast en tiondel av den energi som går åt vid framställning av ny aluminium, vilket innebär stora klimatvinster.

– Aluminium är en fantastisk råvara eftersom den kan återvinnas om och om igen utan att tappa i kvalitet. Men det gäller att vi hanterar den smart och effektivt, säger Cajsa.

Nästa steg: Kortare materialflöden för minskat klimatavtryck

En av de största hållbarhetsutmaningarna för gjuteribranschen är materialflödena. Aluminium bryts, transporteras, smälts, används, skrotas – och i många fall säljs skrotet vidare till andra världsdelar innan det slutligen återanvänds. Cajsa berättar att hela gjuteribranschen, inklusive Lundbergs Pressgjuteri, i framtiden kommer fokusera på tillgången till så kallat post-konsumentskrot – alltså skrot som redan har använts och nu återvinns.

– Aluminiumskrot, som är en fantastisk råvara och kan återvinnas oändligt, behöver värderas högre i Europa och hitta bättre nationella cirkulära flöden. Det som är avfall för dig, är råvara för mig. Och de cirkulära flödena måste ske med betydligt kortare avstånd, säger Cajsa.

Med sin kombination av hållbarhetsfokus, teknisk innovation och småländsk envishet fortsätter Lundbergs Pressgjuteri att driva utvecklingen framåt – och visa att även ett mindre familjeföretag kan göra stor skillnad för klimatet.


Nu är nomineringen till Klimatpriset 2025 igång. Vem som helst är fri att nominera organisationer, personer och initaitiv i Jönköpings län som på ett förtjänstfullt sätt bidrar till Klimatrådets vision eller på annat sätt bidrar till klimatarbetet i länet.

Nominera till Klimatpriset, Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer om förra årets vinnare och hedersomnämnanden i Klimatpriset:

Vaggeryds Energi och Waggeryd Cell vinner klimatrådets klimatpris