Friskis & Svettis Jönköping 

Webb_Vinnarna_Klimatpriset_2013

Vid en ceremoni på Residenset delades 2013 års klimatpris ut av Klimatrådets ordförande landshövding Minoo Akhtarzand. Mottagare av priset blev Friskis & Svettis i Jönköping som är Jönköping kommuns största idrottsförening med närmare 18 000 medlemmar.

Webb_Samtliga klimatpristagare med Klimatradet

Det var slutligen fem nomineringar för juryn att välja bland och de som får ett hedersomnämnande och diplom. Läs mer om dem nedan.

Klimatpriset 2013 – motiveringer

Vinnare: Friskis och Svettis
2013 års klimatpris tilldelas Friskis och Svettis i Jönköping för deras fleråriga systematiska miljöarbete. De medverkar till ökad miljömedvetenhet hos de som besöker deras anläggning för att träna. Friskis & Svettis, Jönköping har satsat på förnybar energi genom installation av solceller. Solcellerna bidrar till minskade koldioxidutsläpp och visionen “Ett plusenergilän 2050”.

Hedersomnämnande: Julia Svensson- Stora Segerstads naturbruksgymnasium
Med sitt personliga engagemang för miljö och klimat har hon inspirerat personalen till att ha en köpfri vecka, sett till att de kommit iväg på föreläsningar om livsmedel och miljö.

Hedersomnämnande: Jönköpings kommun
Uppmärksammas för sina kampanjer om ett ökat cyklande i staden och förmå fler att lämna bilen hemma. Dessutom har de aktivt bidragit till en ökad försäljning av elcyklar.

Hedersomnämnande: Länsförsäkringar Jönköping
De har under lång tid arbetat för att sprida kunskap om klimatförändringarnas påverkan och möjliga anpassningsåtgärder.

Hedersomnämnande: Vetlanda Energi och Teknik AB
De gjorde en satsning förra året med att investera i ytterligare en biobränsleeldad panna för att kunna minska sin oljeanvändning till nära noll.