Under Klimatveckan den 4 – 11 september kommer länets kommunala skolor att ta ett steg till i arbetet för att bromsa klimatpåverkan genom att servera mat utifrån en klimatsmart meny.

Matproduktionen och matsvinnet står för en betydande andel av våra utsläpp av växthusgaser. Offentliga aktörer, däribland skolköken, är stora konsumenter av livsmedel. Att få skolköken att anpassa sina menyer och göra dem mer klimatanpassade innebär en stor vinst för miljön.

– Med tanke på att en människa äter cirka 70 ton livsmedel under sitt liv så har vårt val av mat en stor påverkan på miljön. Det är roligt att se vilken vilja det finns hos kommunernas skolkök att arbeta med mer lokalproducerad och klimatsmart mat säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

En gemensam meny har tagits fram av Klimatrådet och länets kostchefer och den ska fungera som inspirationskälla för länets offentliga och privata kök. Menyn är sammanställd av Annika Unt som är legitimerad dietist. Maten i den föreslagna menyn är näringsriktig, säsongsbaserad och i hög utsträckning innehållande lokala råvaror. Samtliga skolkök i länets kommuner kommer att arbeta med menyn under Klimatveckan som pågår mellan den 4 – 11 september.

Menyn och lansering

Menyn finns här >>  och lanseras på Klimatkonferensen 2019 >>

Vill du hålla dig uppdaterad?

En gång per månad skickas Klimatrådets nyhetsbrev ut, med information om stora händelser, aktiviteter och inspiration inom miljö, klimat och energi i Jönköpings län. Vi varvar lokala exempel med nedslag i vad som händer nationellt samt samlar alla de aktiviteter som Klimatrådet står värd för.

Nyhetsbrevet når cirka 2 000 personer och skickas ut sedan mars 2017.

Du anmäler dig till nyhetsbrevet här https://klimatradet.se/nyhetsbrev/