Klimatveckan har arrangerats i Jönköpings län sedan 2014. Det är en vecka för kunskap och inspiration som ska hjälpa oss att nå våra klimatmål. Under Klimatveckan som infaller i oktober genomför Klimatrådet även en Klimatkonferens.
Syftet med Klimatveckan är att samla olika aktörer i länet kring aktiviteter som ger ökad kunskap och inspiration för omställning och anpassning till ett hållbart samhälle. Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet Jönköpings län för att bidra till länets gemensamma vision Klimatsmart plusenergilän 2045.
Under år 2013 växte ett samarbete fram tillsammans med Elmia och destination Jönköping för att genomföra en Klimatvecka i Jönköpings län, den första i landet. Arbetet konkretiserades under hösten 2013 och Klimatveckan har sedan 2014 genomförts med stor framgång i hela Jönköpings län.
Det övergripande syftet med Klimatveckan är att bidra till att nå visionen om ett Klimatsmart plusenergilän.
Arbetsgruppen för Klimatveckan består av en styrgrupp och en projektgrupp, som tillsammans ansvarar för att arrangera Klimatkonferensen och Klimatveckan.
Det är medlemmarna i Klimatrådet och andra aktörer som arrangerar seminarier, studiebesök och andra aktiviteter under Klimatveckan. Det är möjligt att arrangera både digitala och fysiska aktiviteter.
Klimatrådet Jönköpings län samordnar Klimatveckan, men programmet skapas tack vare alla de organisationer och personer som arrangerar aktiviteter.
Under Klimatveckan arrangerar Klimatrådet en Klimatkonferens med inspirerande och kunskapshöjande innehåll. Mer information om Klimatkonferensen 2025 kommer.
Här finns frågor/svar om att arrangera aktiviteter i Klimatveckan och vad du ska tänka på som arrangör.
Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet med syfte att bidra till att nå länets gemensamma vision Klimatsmart Plusenergilän. Klimatveckan präglas av gränsöverskridande, lättillgängliga och kunskapshöjande aktiviteter som ger inspiration och motivation att jobba tillsammans för att minska klimatpåverkan och anpassa samhällen till ett förändrat klimat.
Vi ser positivt på en stor mångfald av olika typer av aktiviteter och arrangörer från hela samhället. Vem som helst får arrangera en aktivitet i Klimatveckan, med följande villkor:
Du anmäler din aktivitet till Klimatveckan i vårt formulär som publiceras på sidan när anmälan är öppen.
Efter att du anmält din aktivitet blir du kontaktad av Klimatrådet för att stämma av detaljer om er anmälda aktivitet.
Bifoga gärna en bild till er aktivitet, om ni har rättighet att använda bilden och om ni tillåter att vi publicerar den på Klimatveckans webbplats.
Vi välkomnar alla typer av aktiviteter. Det kan vara större evenemang som riktar sig till en stor målgrupp, exempelvis seminarier, konferens eller studiebesök. Tidigare år har det varit vanligt att arrangera bytesdagar eller frukostträffar för företag exempelvis.
I Klimatveckan välkomnar vi även aktiviteter som inte sker en specifik dag eller tid, exempelvis tipspromenader eller aktiviteter för er egen personal, exempelvis cykelkampanj eller klimat-tema på en personalaktivitet.
Deadline brukar vara i augusti för att anmäla programpunkt med kommunikativ rubrik på er aktivitet.
Detta för att få en översikt över Klimatveckans program och förfina kommunikationen om Klimatveckan. Anmäl gärna så tidigt som möjligt.
Deadline brukar vara i september för att lämna innehåll till er aktivitet (färdig beskrivning).
Detta för att kunna bygga ett program med aktiviteter som har färdig beskrivning med innehåll om aktiviteten, praktisk information, eventuellt program och bilder mm.
Vår målsättning är att få in så många aktiviteter som möjligt i Klimatveckans program även om deadline har passerat. Hör av dig om du har en idé om en aktivitet men att dessa deadlines är svåra att hålla.
Vi återkommer med specifika datum för 2025.
Vi uppmuntrar alla som är intresserade av klimat- och energifrågor att sprida information om Klimatveckan i exempelvis sociala medier och i utskick. Det är fritt att använda Klimatveckans bilder och program för kommunikation.
Klimatrådet arrangerar Klimatveckan och Klimatrådets beredningsgrupp är styrgrupp. Styrgruppen utser en projektgrupp som sköter den praktiska planeringen av Klimatveckan.
Använd vår funktionsbrevlåda klimatradet.jonkoping@lansstyrelsen.se för att komma i kontakt med styrgruppen.
Jönköpings läns årliga klimatvecka är en del i arbetet med hållbar utveckling för att genomföra de Globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030 samt Sveriges miljömål. Vi uppmanar att kommunicera att era aktiviteter bidrar till länets arbete för hållbar utveckling.