Klimatveckan äger rum 14 – 20 oktober i hela Jönköpings län och vi välkomnar både digitala och fysiska aktiviteter. Årets tema är ”klimatsmart och robust – en hållbar framtid tillsammans”.
Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet Jönköpings län för att bidra till länets gemensamma vision Klimatsmart plusenergilän 2045. Klimatveckans program skapas tack vare alla de organisationer och personer som arrangerar aktiviteter.
Du ser denna sida i en mobiltelefon. Smidigast är om du vinklar telefonen i horisontellt läge för att kunna bläddra mellan de olika dagarna.
Tid: Måndag 14 oktober, kl. 10.00 – 11.00.
Plats: Jönköping University, sal Stora Enso (E1029).
Arrangör: Jönköping University.
En föreläsning av Anders Jarfors, professor material och tillverkning – gjutning, som behandlar det faktum att transporter är kritiska för samhället och samtidigt är dem miljöbelastande. Elektrifieringen innebär en stark förändring av detta men vad sker med tillverkningen av fordon och hur kan vi minska klimatavtrycket?
Föreläsningen är både fysisk och digital via Teams.
Föreläsningen sänds digitalt på Teams via denna länk.
Tid: Måndag 14 oktober, kl. 12.00 – 13.00.
Plats: Digital föreläsning.
Målgrupp: Villaägare.
Arrangör: Karin Eriksson, energispecialist på Spara energi.
Idag är intresset för odling och självhushåll stort – men hur börjar man egentligen? Handfasta tips till dig som vill börja odla eller kanske skaffa några hönor.
Läs mer och anmäl dig till föreläsningen.
Tid: Måndag 14 oktober, kl. 12.00.
Plats: Kommunhuset, Habo.
Arrangör: Habo kommun, arbetsgruppen för klimatanpassning.
Målgrupp: Anställda i Habo kommun.
Vi berättar hur Habo påverkas av förändringar i klimatet med fokus på ras/skred, skyfall/översvämning och värmebölja/höga temperaturer. Vi går också igenom hur vi rustar oss inför dessa.
Tid: Måndag 14 oktober, kl. 13.00 – 15.30.
Plats: Länsstyrelsen, Hamngatan 4, Jönköping.
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Målgrupp: I synnerhet för dig som arbetar som samordnare/strateg inom miljö och klimat, samhällsplanering och/eller byggande inom offentlig sektor, näringsliv eller organisation – men alla är välkomna!
Tillsammans skapar vi ett långsiktigt hållbart och robust Jönköpings län! Välkomna på seminarium om den nya klimat- och sårbarhetsanalysen för Jönköpings län 2025-2029.
Klimatförändringarnas effekter påverkar oss alla. Genom att samla vår kunskap i en klimat- och sårbarhetsanalys kan vi identifiera vart Jönköpings län är sårbart och för vad. De första resultaten från analysarbetet börjar ta form och vi söker nu inspel på resultaten och idéer på hur vi kan lyfta dem till nästa nivå. Hur påverkas du och/eller din organisation av klimatförändringarna? Vad tycker du är viktigt att lyfta fram i analysen för att klimatanpassningsarbetet i Jönköpings län ska bli effektivt? Ditt perspektiv är värdefullt!
Välkomna till Länsstyrelsen den 14 oktober kl. 13.00 – 15:30. Vi bjuder på fika!
Läs mer och anmäl dig till föreläsningen.
Tid: Måndag 14 oktober, kl. 18.00 – 20.00.
Plats: Footly, Taberg.
Arrangör: Företagarna, Klimatredo och Footly.
Lär dig att gå från rädd till beredd.
Footly har en enkel vision: Att skapa en värld där människor använder producerade saker i balans med planeten. Vi får lyssna på Erik Vaim, VD som berättar hur de tänker kring klimatutmaningen och hur de har gjort den till en konkurrensfördel. Frida Moberg på Klimatredo ger dig fler perspektiv och inspiration kring hur ett systematiskt klimatanpassningsarbete kan gå till- ett arbete som dels hjälper dig att undvika de negativa påfrestningar som klimatförändringen kan ha på din verksamhet och dels hjälper dig att skapa konkurrenskraft.
Studiebesök på anläggningen och mat ingår. Du som är nyfiken på klimatfrågan eller på företaget är varmt välkommen. Du behöver inte vara medlem i Företagarna.
Tid: Tisdag 15 oktober kl. 09.00 – 14.30.
Plats: Hotell Nissastigen, stortorget 2, Gislaved.
Arrangör: Almi Jönköping.
Målgrupp: SMF-företag med åtminstone medelstor elförbrukning, gärna med egna solceller eller planer på att skaffa.
Höga energipriser och nätavgifter samt ökande kostnader för effekttariffer har gjort det lönsamt att dels installera solceller för att producera egen klimatvänlig energi, men även att mellanlagra energin i batterier.
Här får du veta mer om hur de olika elavgifterna påverkar dina elkostnader nu och i framtiden.
Johan Lindman från Aire (AI Refined Energy) och Mattias Svensson från PLS Energy berättar om system som lagrar och optimerar energiflöden i ditt företag. Vi avslutar med ett studiebesök på Gislaved Energipark, som förutom solceller har batterilagring byggd på begagnade elfordonsbatterier. Vätgasproduktion för fordonsbränsle är också planerad.
Aktiviteten genomförs som en del av ’Nästa generations affärer’ (NGA) – ett projekt som bidrar till stärkt konkurrensförmåga hos små och medelstora företag i Jönköpings län. Projektets fokus är mer hållbara affärer genom affärsutvecklingsinsatser inom strategiskt hållbarhetsarbete, digitalisering, cybersäkerhet och energieffektivisering.
NGA genomförs i samarbete med Energikontor Norra Småland och Jönköping University samt finansieras av Europeiska Regionalfonden, Region Jönköpings län och Almi Företagspartner Jönköping AB.
Läs mer och anmäl dig till aktiviteten.
Sista anmälningsdag fredag 11 oktober.
Tid: Tisdag 15 oktober, kl. 10.30 – 13.00, lunch cirka 12.00 – 13.00.
Plats: Länsresidenset, Jönköping.
Arrangör: Klimatrådet i Jönköpings län.
Utdelning av Klimatrådets klimatpris. Aktiviteten är enbart öppen för nominerade till Klimatpriset samt media.
Tid: Tisdag 15 oktober, kl. 12.00.
Plats: Lustfyllt Munkaskog, Habo.
Arrangör: Habo kommun tillsammans med Habo energi och Science park.
Målgrupp: lokala företag.
Hur sätter vi de stora frågorna i centrum och göra hållbarhet till en integrerad del av din affärsidé. Under aktiviteten delas även Hundrapriset ut för ett mer hållbart Habo.
Tid: Tisdag 15 oktober, kl. 12.30 – 16.30, inkl. mingel.
Plats: Café syd, Elmia, Jönköping.
Arrangör: Energikontor Norra Småland och nätverket CCC Jönköpings län.
Målgrupp: Alla i bygg- och fastighetssektorn som vill bli presenterade en mer klimatsmart lösning än gängse standard.
Den 15 oktober 2024 anordnas för andra gången Klimatpitchen som en del i den årliga Klimatveckan i Jönköpings län. Företag får då möjlighet att pitcha sina klimatsmarta lösningar och produkter för en publik av byggentreprenörer, beställare, fastighetsbolag och beslutsfattare.
Tid: Tisdag 15 oktober kl. 15.00 – 16.00.
Plats: Jönköping, Jönköpings läns museum, röda salen.
Arrangör: Jönköpings läns museum.
Målgrupp: Alla är välkomna.
Författaren och journalisten Andreas Jakobsson har i över tio års tid levt på mat som butiker kastat. I föreläsningen berättar han mer om matsvinnsproblemet och ger konkreta verktyg för att bidra till förändring.
”De flesta brukar gå hem från föreläsningarna med en känsla av förfäran över sakernas tillstånd, men samtidigt med hopp och en vetskap om att det faktiskt finns verktyg för att bidra till förändring.” Andreas Jakobsson.
Tid: Onsdag 16 oktober kl. 08.00 – 10.00.
Plats: Skanska Rental, Porfyrvägen 2, Jönköping.
Arrangör: Skanska Sverige AB.
Målgrupp: Förvaltningschef, fastighetschef, byggprojektledare, inköpare, miljöstrateger inom kommun.
Frukostseminarium med fokus på hur vi tillsammans kan skapa kostnadseffektiva och hållbara byggnader. Vi ger inblick i nuläget med insikter från egna projekt och försöker slå hål på farhågor vi möter.
Vi avslutar med Runda bordssamtal. Vi bjuder på kaffe och fralla.
Tid: Onsdag 16 oktober, kl. 08.30 – 09.30.
Plats: Digital aktivitet, anmälda får länk till Teams innan träffen.
Arrangör: Sävsjö Näringslivs AB.
Målgrupp: Alla som är nyfikna på arbetet med Resurshubb Sävsjö.
Kort är Resurshubben tänkt att fungera som en katalysator för utveckling och innovation och därmed stödja företagen att hitta cirkulära lösningar mellan olika sektorer och främja samarbeten som kan leda till cirkulära affärsmöjligheter och symbioser.
Tid: Onsdag 16 oktober, kl. 18.00 – 19.00.
Plats: Digitalt webinarium på Teams.
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län och Energicentrum (kommunens energi- och klimatrådgivning).
Målgrupp: fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, samfälligheter, organisationer, butiker, föreningar och verksamheter som vill veta mer om laddinfrastruktur. Det kan antingen vara laddinfrastruktur för verksamheten eller för boende.
Energicentrum berättar om hur energi- och klimatrådgivningen kan ge hjälp, tips om vad som är viktigt att tänka på om laddning i bostäder och fastigheter
Länsstyrelsen berättar om vilka investeringsstöd som finns att söka och översiktligt om lagkrav inom området.
Det finns mycket tid avsatt för frågor.
Aktiviteten är en digital träff via Teams.
Tid: Onsdag 16 oktober, kl. 18.00 – 19.30.
Plats: Studiefrämjandet Jönköping, Rosenbergsgatan 6, Jönköping.
Arrangör: Naturskyddsföreningen Jönköping, Studiefrämjandet och Energicentrum Jönköping.
Målgrupp: Föreläsningen riktar sig till privatpersoner.
Funderar du på om solceller är en bra lösning för ditt hushåll? Vad är bra att tänka igenom innan investering? Kom och lyssna på energi- och klimatrådgivare Emma Adolfsson från Energicentrum Jönköpings kommun, som föreläser om möjliga lösningar vid installation av solceller.
Tid: Onsdag 16 oktober, kl. 18.30 – 19.30.
Plats: Madame brasseri, Värnamo.
Arrangör: Studieförbundet vuxenskolan.
Målgrupp: Allmänheten.
Föreläsaren Jonas Ihreborn kommer prata om ”Fossilfri framtid och cirkularitet -hur ska vi klara försörjning och konsumtion utan att förstöra miljön.”
Föreläsningen är ett samarbete mellan Värnamo Agenda 2030. Föreläsningen är gratis, anmälan krävs.
Tid: Torsdag 17 oktober, kl. 08:30–12:30
Plats: Jönköping, Elmia, Viktor Rydbergssalen.
Arrangör: Klimatrådet i Jönköpings län
Klimatkonferensen är en av veckans höjdpunkter! Temat är klimatsmart och robust – en hållbar framtid tillsammans.
Fika och registrering från klockan 08:30. Lunch ingår och avslutar konferensen – en lunch som du sedan kan ta med dig i farten om du vill. Du som deltar på Klimatkonferensen får nämligen kostnadsfri entré till Elmia Lantbruk, mässan som pågår samtidigt.
Konferensen är kostnadsfri. Vi bjuder på fika och lunch, så passa på att anmäla dig medan det finns platser kvar. Du kan även delta digitalt via direktsändning från Klimatkonferensen.
Se hela Klimatkonferensens program och anmäl ditt deltagande
Tid: Torsdag 17 oktober, kl. 13.00 – 14.00.
Plats: Jönköping, Jönköpings läns museum, Röda salen.
Arrangör: Jönköpings läns museum.
Målgrupp: Alla är välkomna.
Sverker Carlsson Jagers, professor i statsvetenskap och miljöpolitik vid Göteborgs universitet kommer prata om varför det går långsamt med beteendeförändringar, om individens roll både som konsument och inte minst som medborgare, och vikten av styrmedel för att få till storskaliga beteendeförändringar.
Läs mer på Jönköpings läns museums webbplats
Tid: Torsdag 17 oktober, kl. 14.00 – 15.00.
Plats: Jönköping, Jönköpings läns museum, Röda salen.
Arrangör: Jönköpings läns museum.
Målgrupp: Alla är välkomna
De flesta av oss har kunskap om en rad miljöproblem och vet hur problemen hänger samman med mänskliga beteenden och handlingsmönster. Ändå går beteendeförändringarna mot en mer miljövänlig livsstil tämligen långsamt för många – hur kommer det sig?
Välkommen till ett konstruktivt panelsamtal om att skapa förändringsbenägenhet.
Sverker Carlsson Jagers, professor i Statsvetenskap och miljöpolitik vid Göteborgs universitet.
Panelen består av:
Tid: Torsdag 17 oktober, kl. 15.00 – 19.00.
Plats: Värnamo Energis huvudkontor, kapellgatan 2, Värnamo.
Arrangör: Värnamo energi.
Målgrupp: Du som är intresserad av att lära dig mer om hur du enkelt kan se och styra din energiförbrukning.
Föranmälan krävs! Vi bjuder på fika och visar upp vår nya energiapp som kan hjälpa dig att få full koll på din energiförbrukning.
Det tar från ca 30 min upp till 1 timme att ta del av informationen, men du får givetvis stanna så länge du vill! Ange när du anmäler dig om du har eventuella frågor eller andra önskemål inför eventet.
Tid: Torsdag 17 oktober kl. 18.30.
Plats: Habo bibliotek, Jönköpingsvägen 2, Habo.
Arrangör: Habo kommun.
Målgrupp: Allmänheten.
Göran Christiansson är toppchefen som övergav tron på tillväxt för att rädda planeten. Han är ingenjör och forskare och trodde länge på teknikens kraft att lösa världens problem. Sen insåg han att det börjar med honom själv och har nu en helt annan berättelse att dela. Han utgår från sin bok Vägen till ett hållbart liv: krossa livsmyterna och bryter ner de myter om tillväxt och teknik som han en gång följde. Vi får ta del av hans omvälvande resa till att idag jobba uteslutande med hållbarhet, bland annat som ekobonde, nötträdsodlare och föreläsare. Välkommen till en engagerande föreläsning som hjälper dig att reflektera över din egen roll i skapandet av en hållbar framtid.
Det går även att anmäla sig på biblioteket@habokommun.se eller telefon: 036-442 80 20.
Tid: Fredag 18 oktober, kl. 10.15 – 11.00.
Plats: Västbosalen, Hus H, Jönköping University.
Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University.
Föreläsning med efterföljande diskussion med Otto Hedenmo, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, utifrån ett forskningsprojekt om klimatsamverkans kommunikativa utmaningar och hur dessa kan bemötas.
Aktiviteten är öppen för alla och det krävs ingen anmälan.
Tid: Fredag 18 oktober kl. 11.00 – 12.00.
Plats: Digital sändning via Zoom.
Arrangör: Region Jönköpings län och Länsstyrelsen i Jönköpings län i samarbete med Träcentrum.
Målgrupp: Beslutsfattare, branschorganisationer och företag.
Lyssna på en sändning om fossilfria initiativ för skog och trä. Talare från bland annat Klimatsekretariatet, Energikontor Syd, Södra Bioproducts och Träcentrum. Bild lånad av Energikontor Syd.
Läs mer på aktivitetssidan med länk till sändning.
Tid: Fredag 18 oktober kl. 13.00 – 16.00.
Plats: Mullsjö kommunbibliotek.
Arrangör: Mullsjö bibliotek och Energicentrum.
Målgrupp: Privatpersoner, föreningar, organisationer.
Opartisk och kostnadsfri rådgivning i frågor och funderingar om uppvärmning, solenergi, aktuella bidrag osv. Passa också på att få mer information och se innehållet i den energikasse som kan lånas kostnadsfritt via biblioteket.
Tid: Lördag 1 oktober, kl. 14.00 – 17.00
Plats: Bållarp 4, 573 98 Tranås.
Arrangör: Skogsstyrelsen, Södra, Vätterbranterna, WWF, Länsstyrelsen.
Projektet Eksuccé bjuder tillsammans med flera aktörer dig välkommen att besöka en gård med tre alternativa skogsbruksplaner – en
”traditionell”, en med inriktning på lövproduktion och en naturnära/hyggesfri. Träffa samtidigt andra markägare och experter inom olika områden gällande ekonomi,
ekologi, landskap och historia.
Det bjuds på fika i fält!
Det arrangeras ingen specifik aktivitet på söndagen. Kika nedan under ”Händer hela Klimatveckan” med tips på aktiviteter att gå på under söndagen.
Här finns aktiviteter som pågår under hela Klimatveckan, eller som startar lite tidigare eller pågår lite längre än just Klimatveckans dagar 14 till 20 oktober.
Har du koll på ditt farliga avfall? Vet du vad Earth Overshoot Day är? I samband med Klimatveckan anordnar Samverkan Återvinning Miljö en tipsrunda på temat Hållbar framtid. Du som deltar kan vara med och tävla om en goodiebag med hållbarhet i fokus.
Länk till tipsrundan: https://www.samiljo.se/ovrigt/klimatveckan-2024
Tid: Hela klimatveckan, 14 till 20 oktober. Undersök din återvinningscentrals exakta öppettider.
Plats: Återvinningscentralerna i Vaggeryd, Värnamo, Gnosjö och Gislaved.
Arrangör: SÅM, Samverkan Återvinning Miljö.
Digital tipspromenad med X-rundan med frågor och klimatet. Fina priser lottas ut bland deltagarna!
Tid: Hela Klimatveckan, smygstart 13 oktober och pågår till 20 oktober.
Plats: Start vid biblioteken i Skillingaryd respektive Vaggeryd. Rundorna är 2,5-3 km långa.
Arrangör: Vaggeryds kommun.
Målgrupp: Allmänheten.
Po Tidholm, skribent, och Peter Hoelstad, fotograf, har producerat bild- och textmaterial till utställningen. Utställningen består av bilder och berättelser som skildrar hur människor på olika sätt drabbats av klimatförändringen, och försöker att anpassa sig till den. Varje berättelse kopplas till vetenskaplig grund och aktuell klimatforskning. Faktablad från SMHI finns i utställningen. Fokus i utställningen är att skildra de som sett tecken på klimatförändringar – de som rör sig i skog och mark, som till exempel arbetar inom renskötselverksamhet eller jagar, fiskar och brukar naturen. Utställningen kommer att visas på flera platser runt om i Sverige, i samverkan med länsstyrelserna och andra aktörer. Utställningen är producerad av SMHI i samarbete med länsstyrelser och myndigheter.
Tid: 7 till 23 oktober.
Plats: Teaterfoajén i Skillingehus, ingång via biblioteket.
Arrangör: Vaggeryds kommun.
Målgrupp: Allmänheten.
Digital tipsrunda med frågor om klimat och klimatanpassning. Fina priser lottas ut bland deltagarna!
Tid: Hela klimatveckan, smygstart 13 oktober och pågår till 20 oktober.
Plats: X-rundornas fasta platser i Värnamo kommun.
Arrangör: Värnamo kommun.
Målgrupp: Allmänheten.
Besök våra återbruksbutiker och spela bingo för att vinna ett presentkort i någon av butikerna
Tid: Torsdag 17 oktober till lördag 19 oktober.
Plats: Återbruksbutikerna i Habo: Bytt blir nytt, Erikshjälpen, Jösses Amanda, VIldungar och Återbruket Habo.
Arrangör: Habo kommun i samarbete med Bytt blir nytt, Erikshjälpen, Jösses Amanda, Vildungar och Återbruket Habo.
En intern cykelkampanj för Regional utveckling (en del av Region Jönköpings län) som ger en perfekt chans att inte bara ha kul och få motion, utan också göra en insats för miljön. Genom att cykla bidrar vi till att minska utsläppen, och varje liten ansträngning räknas när vi tillsammans tar steg mot ett mer hållbart samhälle.
Tid: 14 till 20 oktober.
Plats: Jönköping.
Arrangör: Energikontor Norra Småland.
Digital tipsrunda med frågor om klimat och miljö.
Tid: Hela klimatveckan, smygstart 13 oktober och pågår till 20 oktober.
Plats: X-rundornas fasta platser i Gislaveds kommun.
Arrangör: Gislaveds kommun.
Målgrupp: Allmänheten.
Tranås kommun fokuserar på klimat under hela klimatveckan för elever och personal i sin verksamhet.
Måndag 14/10 – hållbart resande
Invigning och föreläsning med Nina Ekelund, utmaning till elever och personal: transportera dig hållbart, tex gå, cykla eller åka kollektivt till HOGY!
Tisdag – 15/10 – klimatsmart mat och matsvinn
Utmaning till elever och personal: ingen mat ska slängas!
Onsdag 16/10 – biologisk mångfald
Utställning i Hangaren
Torsdag 17/10 – inköp och konsumtion
Öppning av second hand-butiker i Hangaren följt av modevisning
Fredag 18/10 – avfall, återvinning och återbruk
Invigning av nya pantstationer i Hangaren
Vi tar emot anmälningar på aktiviteter till Klimatveckan fram till den startar. Klicka på knappen nedan för att anmäla aktivitet.
Här finns frågor/svar om att arrangera aktiviteter i Klimatveckan och vad du ska tänka på som arrangör.
Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet med syfte att bidra till att nå länets gemensamma vision Klimatsmart Plusenergilän. Klimatveckan präglas av gränsöverskridande, lättillgängliga och kunskapshöjande aktiviteter som ger inspiration och motivation att jobba tillsammans för att minska klimatpåverkan och anpassa samhällen till ett förändrat klimat.
Vi ser positivt på en stor mångfald av olika typer av aktiviteter och arrangörer från hela samhället. Vem som helst får arrangera en aktivitet i Klimatveckan, med följande villkor:
Du anmäler din aktivitet till Klimatveckan i vårt formulär.
Efter att du anmält din aktivitet blir du kontaktad av Klimatrådet för att stämma av detaljer om er anmälda aktivitet.
Bifoga gärna en bild till er aktivitet, om ni har rättighet att använda bilden och om ni tillåter att vi publicerar den på Klimatveckans webbplats.
Vi välkomnar alla typer av aktiviteter. Det kan vara större evenemang som riktar sig till en stor målgrupp, exempelvis seminarier, konferens eller studiebesök. Tidigare år har det varit vanligt att arrangera bytesdagar eller frukostträffar för företag exempelvis.
I Klimatveckan välkomnar vi även aktiviteter som inte sker en specifik dag eller tid, exempelvis tipspromenader eller aktiviteter för er egen personal, exempelvis cykelkampanj eller klimat-tema på en personalaktivitet.
Deadline 30 augusti: anmäl programpunkt med kommunikativ rubrik på er aktivitet.
Detta för att få en översikt över Klimatveckans program och förfina kommunikationen om Klimatveckan. Anmäl gärna så tidigt som möjligt.
Deadline 16 september: lämna innehåll till er aktivitet (färdig beskrivning).
Detta för att kunna bygga ett program med aktiviteter som har färdig beskrivning med innehåll om aktiviteten, praktisk information, eventuellt program och bilder mm.
Vår målsättning är att få in så många aktiviteter som möjligt i Klimatveckans program även om deadline har passerat. Hör av dig om du har en idé om en aktivitet men att dessa deadlines är svåra att hålla.
Vi uppmuntrar alla som är intresserade av klimat- och energifrågor att sprida information om Klimatveckan i exempelvis sociala medier och i utskick. Det är fritt att använda Klimatveckans bilder och program för kommunikation.
Klimatrådet arrangerar Klimatveckan och Klimatrådets beredningsgrupp är styrgrupp. Styrgruppen utser en projektgrupp som sköter den praktiska planeringen av Klimatveckan.
Använd vår funktionsbrevlåda klimatradet.jonkoping@lansstyrelsen.se för att komma i kontakt med styrgruppen.
Jönköpings läns årliga klimatvecka är en del i arbetet med hållbar utveckling för att genomföra de Globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030 samt Sveriges miljömål. Vi uppmanar att kommunicera att era aktiviteter bidrar till länets arbete för hållbar utveckling.