Ett företags restprodukter kan bli resurser för ett annat. Det har resurshubben i Sävsjö kommun tagit fasta under devisen ”Snålast i Småland”. Resurshubben ska hjälpa företag och organisationer att bli bättre på att ta tillvara och dela resurser.

Nina Brogård, projektledare, Resurshubb
Nina Brogård, projektledare, Resurshubb. Foto: privat.

Sävsjö Näringsliv startar nu tillsammans med forskningsinstitutet Rise en resurshubb i Sävsjö. Detta är den första resurshubben i Sverige. Projektet finansieras av Regionen och Tillväxtverket  och tanken är att konceptet ska kunna tas vidare till fler kommuner.

– Resurshubben är ett arbetssätt där vi sätter resursen i centrum och kopplar samman de som behöver resurserna, berättade Nina Brogård, projektledare för Resurshubben, Sävsjö Näringsliv  när hon presenterade sitt arbete på samverkansarenans möte i december.

Resurshubben kopplar ihop företag där det ena till exempel har plåtrester som kan bli en resurs för ett annat. Resurserna kan vara material, vatten, och energi. Det kan också handla om att företagen ska kunna dela kunskap, maskiner och lokaler.

– Delningen måste inte vara i stor skala. Det kan vara små maskiner eller instrument som bara används av företag ett par gånger om året som kan delas, sade Nina.

Läs mer

Resurshubben Sävsjö var ett av flera inspirerande exempel som presenterades vid samverkansarenans decembermöte som hade fokus på hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Läs mer om samverkansarenan och möten här.

Läs mer om Resurshubb Sävsjö här: Resurshubben – Snålast i Småland – Sävsjö kommun