Solbilsrace

Solbilsracet är en prestigefylld tävling som årligen förenar förnybar elproduktion och transport – länets #Solbilsrace!

Solbilsracet är ett initativ av ungdomsrådet >>och arrangeras av Klimatrådet i samverkan med JU Solar Team >> och Atteviks Jönköping >>.

En solbil är en bil som drivs helt på förnybar solenergi. Varje tävlande solbil konstrueras i grupper om tre till fyra gymnasieelever. Tävlingen genomförs i tre kategorier: snabbhet, design och innovation. En vinnare koras i varje kategori och den solbil som sedan lyckats bäst i samtliga tre tävlingskategorier utses till bästa solbil. Vandringspriset för bästa solbil är det mest prestigefulla priset i hela tävlingen.

Skolor som deltog 2019!

    • Aleholmsskolan i Sävsjö >>, per-olof.andersson@savsjo.se
    • Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping, michael.kinnander@jonkoping.se
    • Brinellgymnasiet i Nässjö, hakan.yngvesson@nassjo.se
    • Finnvedens Gymnasium i Värnamo, malin.trofast.gunnarsson@edu.varnamo.se

Jury 2019

Vi har förmånen att ha JU Solar Team som jury >>

Solbilsracet-underlag till skolorna

Solbilsrace 2019

Kommunikationsmaterialet för Solbilsracet

Kommunikationsmaterialet på denna sida är framtaget och skapat av Joanna Arnoldsson, Evelina Niva Wonevik, William Nestor & Elin Öhlund som läser medie- och kommunikationsvetenskap vid Jönköping University.


Klimatrådet

Klimatrådet är en regional samverkansorganisation som arbetar för visionen om att göra Jönköpings län till ett hållbart plusenergilän till 2050. I Klimatrådet engagerar sig länets alla kommuner, olika myndigheter, regionen, ideella organisationer, företag, skolor och akademi för att tillsammans uppnå nationella klimatmål. Klimatrådet tror starkt på att samverkan är nyckeln till ett varaktigt och framgångsrikt sätt att påverka, och att organisationer och individer kan engagera fler genom att föregå med ett bra exempel


Klimatrådets nyhetsbrev

Missa inget=Klimatrådets nyhetsbrev varje månad, läs mer här >>


Klimatrådets vision

Jönköpings län ska vara ett Plusenergilän senast år 2050. Det innebär att länet ska minska behovet av energi och öka produktionen av förnybar energi så att det blir ett överskott som kan användas utanför länet. Samtidigt ska utsläppen av växthusgaser sänkas till låga nivåer. För att nå dit måste alla bidra.