På Klimatkonferens den 19/9 avgjordes årets solkraftsatsning Solmatchen.

I satsningen utmanade Klimatrådet alla Jönköpings län företag och privatpersoner i att installera så mycket solceller som möjligt under ett år. Under året har Klimatrådsmedlemmarna sett över sina egna fastigheter för att avgöra hur mycket solceller de själva skulle ha möjligheten att installera. Samtidigt har Klimatrådsmedlemmarna kommunicerat sitt eget deltagande i Solmatchen. Många har dessutom anordnat kunskapshöjande träffar för att informera allmänheten och företag om hur de också kan installera solceller.

Mycket jämn match!

Solmatchen blev ett väldigt tufft race men till slut stod det klart att det var Jönköpings län som hade vunnit – med ynka 416 kW! Slutställningen blev 5698 kW – 6114 kW.

121 % ökning av solceller

Solmatchen påskyndade utbygganden och den installerade mängden solceller ökade med 11 812 kW solceller under satsningen- en ökning med hela 121 procent! Dessa solcellerna ger en årlig förnybar elproduktion i länet på ungefär 9500 MWh. Med den el-energin kan man åka 4,7 miljoner mil med en elbil, brygga 377 miljoner kaffekoppar eller ladda 1,9 miljarder mobiltelefoner.

 

De Klimatrådsmedlemmar som beslutat sig för att installera solceller i Solmatchen är:
Vaggeryds kommun
Husqvarna AB
Habo kommun
Aneby kommun
Sävebo
Njudung Energi
Vetlanda kommun
Finnvedsbostäder
GARO
Vätterhem
Nässjö affärsverk
Region Jönköpings län
Nässjö kommun
Värnamo Energi
Jönköping kommun
Högskolefastigheter
Sävsjö kommun
Värnamo kommun
Castellum
Myresjöhus
Länsförsäkringar Jönköping
Habo bostäder
Aneby miljö och vatten
Jönköpings Airport