Nu söker vi dig som bor i Jönköpings län och som med hjälp av klimattjänsten Svalna vill ta reda på hur din klimatpåverkan ser ut, anta utmaningen att minska den och inspirera andra till att göra detsamma!

Illustration av Elin Matilda Andersson

Klimatrådet arbetar allt mer intensivt med att öka förändringsviljan på individnivå och engagera medborgare i klimatfrågan. Ett sätt är satsningen Klimatkampen, tillsammans med klimattjänsten Svalna. I Klimatkampen jobbar vi med förebilder: ett antal personer runt om i Jönköpings län blir pionjärer i omställningen (“Klimatkämparna”) och lokala kändisar som försöker dra sitt strå till stacken får berätta om sina erfarenheter i korta filmer (“Klimatberättarna”) för att sprida engagemanget.

Syftet med satsningen är att engagera människor i länet i klimatfrågan och stärka dem i omställningen till mer hållbara livsstilar
Målet är att Klimatkämparna minskar sina utsläpp med 30% och att 2% av invånarna i Jönköpings län börjar använda Svalna och minskar sina utsläpp med 5% det första året.

Upplägg Klimatkämparna

Klimatkämparna är en satsning där ett antal människor i Jönköpings län antar utmaningen att minska sina utsläpp, att använda Svalna som uppföljning och att inspirera genom att låta andra ta del av deras resa. Innan Klimatveckan i september 2019 har varje deltagande kommun valt ut 1-5 Klimatkämpar. Så här går det till:

1. Kick off
Svalna håller en kickoff-workshop med Klimatkämparna den 4 september på SPIRA, första dagen på Klimatveckan >>. Vi träffas och pratar om vad utmaningen innebär, delar starttips, går igenom hur Svalna fungerar och peppar. Alla Klimatkäpmar offentliggörs på Klimatkonferensen klockan 13.00 >>!

svalna och klimatradet
Illustration av Elin Matilda Andersson

2. Kämpar under 1 år
– Klimatkämparnas utsläpp mäts, svart på vitt, i Svalna
– Klimatkämparna delar sina resultat, insikter och svårigheter med övriga medborgare på en digital plattform. Projektet kommuniceras fördelaktigen även i kommunernas sociala kanaler.
– Under året erbjuds Klimatkämparna coachning av Svalna.
– Allmänheten inspireras till mer hållbara val genom dessa förebilder. Samtidigt får de tillgång till ett konkret verktyg (Svalna) så att de kan lära känna, och jobba med, sina egna klimatavtryck.

3. Avslutning  (JA, nu har det hänt grejer:)
Svalna håller ett slutevent med Klimatkämparna under klimatveckan 2020.

Är du en av våra Klimatkämpar?
Vill du, med hjälp av Svalna, ta reda på hur din klimatpåverkan ser ut, anta utmaningen att minska den och inspirera andra till att göra detsamma?
Beroende på vart i länet du är bosatt, hör du av dig till (vi jobbar på att så många kommuner som möjligt deltar):

Värnamo, Martina.palm@varnamo.se
Vaggeryd, Lina.larsson@vaggeryd.se
Gnosjö, Susann.Gustavsson@gnosjo.se
Jönköping, Annelie.wiklund@jonkoping.se
Aneby, beata.allen@aneby.se

Upplägg Klimatberättarna

Klimatkämparna är en kommunikativ satsning där vi gör ett antal korta filmer att sprida i sociala medier. Filmerna presenterar kort Klimatkampen med logga och deltagare och sedan följer ett intervjuinslag där en mer eller mindre känd person (Klimatberättare) med koppling till Jönköpings län berättar om vad hen har insett/lärt sig genom att använda Svalna.

1: Ett fåtal lämpliga Klimatberättare intervjuas och de första filmerna sprids. Filmerna görs generiska så att bara intervjuklippet skiljer sig åt mellan dem.

2: Alla deltagande kommuner som vill har möjligheten att efterhand göra egna intervjuklipp med lokala klimatberättare (lokala kändisar eller sina Klimatkämpar) i sina respektive kommuner så att allt fler filmer med olika insikter kan spridas under kampanjtiden.

Vilka ska vara våra Klimatberättare?
Har du tips på en mer eller mindre känd person som har koppling till Jönköpings län, som har använt Svalna och som skulle vilja dela sin erfarenhet i en kort filmad intervju? Du själv eller någon annan?

Hör då av dig till: Annelie.wiklund@jonkoping.se

Mer om Svalna

Svalna (svalna.se >>) är en forskningsbaserad, icke-vinstdrivande klimattjänst som har utvecklat en mobilapp för att stärka medborgare som vill leva mer hållbart. Appen mäter klimatpåverkan från privat konsumtion genom att titta på dina banktransaktioner (vad du lagt pengar på) och erbjuder tips på beteendeförändringar för att minska klimatavtrycket, jämförelser av klimatavtryck, personlig målsättning, grupputmaningar, mm. Svalna är gratis att använda för privatpersoner.

En del av Klimatveckan

Lanseringen av Svalna är en del av Klimatveckan som pågår i hela Jönköpings län den 4 – 11 september, alla aktivteter finns här >>.

Vill du hålla dig uppdaterad?

En gång per månad skickas Klimatrådets nyhetsbrev ut, med information om stora händelser, aktiviteter och inspiration inom miljö, klimat och energi i Jönköpings län. Vi varvar lokala exempel med nedslag i vad som händer nationellt samt samlar alla de aktiviteter som Klimatrådet står värd för.

Nyhetsbrevet når cirka 2 000 personer och skickas ut sedan mars 2017.

Du anmäler dig till nyhetsbrevet här https://klimatradet.se/nyhetsbrev/