Över 70 personer från 40 organisationer från politik, näringsliv, forskning och offentlig i strålande solsken. Så kan invigningen av Sveriges första effektlager med återvunna bilbatterier sammanfattas.

Det var den 21 augusti som Jönköpings bildemontering och ECRIS tillsammans med Klimatrådet i Jönköpings län bjöd in till invigning av anläggningen. En anläggning som kombinerar sol, batterier och ladd på ett väldigt smart sätt. Solkraft produceras i en 255 kW solcellsanläggning, detta lagras i en second-lifeanläggning av bilbatterier och används (bland annat) i en publik laddstation. Visionsbild, se: https://klimatradet.se/vinnare-av-designtavlingen-utsags-den-21-mars/ 

Talare för dagen var
– Vision, målsättning och syfte med satsningen.
Magnus Wikström VD Jönköpings Bildemontering
Magnus Ramfelt VD ECRIS
– Verksamhetens cirkulära tänk, demontering och renovering
Johan Dahlström RISE
– Elnätens roll och möjligheter.
Johan Mörnstam VD E.ON Energidistribution
– Samverkan och samhällsutveckling.
Helena Jonsson Landshövding
– Anläggningen invigs.
Helena Jonsson och Magnus Wikström

Läs mer om invigningen på SVT
Läs mer på SVT nyheter här https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/unikt-klimatprojekt-i-jonkoping

Steg 2
Arbetsgruppen jobba vidare med LI-Ion batterier och 4 st större anläggningar. Projektet syftar till att bygga fyra pilotanläggningar för batterilager på olika verksamheter i Jönköpings län. Batterilagren innehåller moduler som tidigare använts för energilager i personbilar. Ansökan om finasiellt söktes den 18 april från Energimyndigheten, beslut har ännu inte fattasts.

Projektet är förankrat i Klimatrådet och en samverkansgrupp finns där ECRIS (huvudman), Jönköpings Bildemontering, GARO, Volvo Cars, Jönköping energi, Nässjö Affärsverk, Blekinge Tekniska högskola, Jönköpings University, Cybercom och Länsstyrelsen i Jönköpings län deltar.