Ungdomsrådet har nu påbörjat sitt arbete och första initiativet är en designtävling som berör områdena förnybar energi, energilagring och fossilfria transporter. Läs mer om tävlingen här >>
Den 21 mars klockan 14.00 på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping koras vinnaren av designtävlingen!

De fem finalisterna är:
1.

Illustratör: Tova Franzén

Beskrivning
När jag designade min bild tänkte jag framhäva hur denna idéen skulle kunna fungera genom att skapa en liten egen lite värld. Där bilbatterierna ser ut som riktiga batterier (för förtydligande) och där solcellerna kan samspela med naturen utan att förstöra. Jag skapade även en plast så att man kan se laddningsprocessen Det här är också en liten bild på hur jag skulle vilja att samhället så ut i framtiden. Med mer växter och grönt, energi från solen eller annan förnyelsebar källa och sist men inte minst återvinning. Att man tar hand om det man har förbrukat och inte bara slänger de. (Människorna med de stora huvudena är mest där för att visa att de är nöjda och glada)

2.

Illustratörer: Hampus Olsson, Lukas Nilsson & Hugo Almqvist

Beskrivning
Vi designade våran illustration i stilen “low poly” då det inte bara är väldigt snyggt utan även simpelt. Detta för att alla som ser bilden ska kunna förstå vad det är som händer utan en massa onödiga detaljer. De tecknade husen och färgglada modellerna tror vi fångar åskådarens uppmärksamhet och får den att vilja ta en närmare titt. För att visualisera den cirkulära ekonomin är de fyra delarna uppställda i en cirkel med solpanelerna i mitten som symbol för grön energi. Vi har också försökt göra det tydligt vad varje del gör med hjälp av ikoner på fabriken, batteribanken och laddstationen.

3.

Illustratör: Samuel Linnerbo

Beskrivning
Motiveringen för denna illustrationen kort sammanfattat kan ses som en lättsmält bild för alla åldrar. Målet var att skapa en talande bild som alla kunde analysera och tolka från deras synvinkel utan större komplikationer eller missuppfattningar. Samt att designa och skapa en färgrik bild som kunde fånga och förmedla för kommande och yngre generationer att detta är vad som gäller inom framtiden för energitillverkning, förnybar energi. Även att fossila bränslen är gårdagens ursäkt för vad som gällde då. Detta ser vi genom återanvändningen av gamla bilbatterier.

4.

 

Illustratör: Fanny Jernestål

Beskrivning
Jag har illustrerat jorden i centrum för att symbolisera att vi behöver ta hand om de resurser vi har för att hjälpa vår värld! Jag har valt att illustrera bilden som ett kretslopp för att pedagogiskt visa hur man på Ecris återanvänder bilbatteri med hjälp av solenergi!

5.

Illustratör: Alice Ekblad

Beskrivning
Jag ville ha en bild av enkelhet som var lätt att tyda samtidigt som den skulle vara iögonfallande och ha ett modernt utseende. Jag arbetade för att bilden skulle inge en positiv, framåtsträvande och professionell känsla. Själva skapandet började med några skisser för att komma fram till vilka huvudkomponenter och vilken grafisk utformning jag skulle använda mig av. Efter det skapade jag en färgkarta. Jag valde att använda jordnära nyanser, dels för att det är en bild kopplad till förnybar energi och miljövänliga lösningar och dels för att inge känslan jag var ute efter att ge åskådaren. Den sista förberedande delen innebar lite bakgrundsundersökning på internet om bl.a. solceller och elbilar samt ECRIS. Jag ville skapa mig en uppfattning om hur det såg ut på platsen där detta faktiskt är planerat att byggas på riktigt för att kunna använda det på något sätt i min bild – därav är min ”ECRIS-entré” tänkt att efterlikna den som finns i verkligheten

 

Mer om Ungdomsrådets finns här >>